МОЗ визначило основні вимоги щодо роботи продовольчих ринків
29 квітня, на своєму черговому засіданні Кабінет Міністрів України розгляне питання про відновлення роботи деяких продовольчих ринків.
Міністерство охорони здоров’я України та Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробили чіткі критерії роботи та алгоритм контролю.
Агропродовольчі ринки в умовах поширення коронавірусної хвороби COVID-19 повинні працювати із дотриманням суворих вимог. Зокрема, у постанові, поданій на розгляд Уряду, йдеться про певні вимоги дотримання індивідуального захисту та забезпечення протиепідеміологічних заходів.
Так, допуск працівників, продавців і відвідувачів ринку здійснюватиметься виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у тому числі виготовленої самостійно) або респіратора; проходження безконтактного температурного скринінгу.
Крім того, серед вимог роботи агропродовольчих ринків:
- наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години;
- прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця – в кінці кожного робочого дня.
Водночас кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунку один покупець на 10 м2 торговельної площі ринку. Також на прилеглій до ринку території має бути забезпечена відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі.
Урядовим документом також передбачені вимоги:
Для продавців:
- відстань від між робочими місцями продавців - не менше трьох метрів;
- місця торгівлі повинні бути обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
Для працівників:
- забезпечення постійного інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень та щодо профілактики коронавірусної хвороби COVID-19;
- забезпечення контролю за дотриманням вимог щодо профілактики поширення COVID-19 та оперативне усунення порушень.