Малинська сільська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Громади матимуть більшість повноважень і ресурсів для розвитку культури на місцевому рівні, - В’ячеслав Негода

Дата: 09.09.2020 15:16
Кількість переглядів: 227

Зараз багатьох турбує, що після створення нових районів буде з об’єктами культури, які до реформи були у спільній власності громад і в управлінні районів, – будинками культури, бібліотеками, музеями тощо. Мінрегіон пропонує, щоб більшість цієї інфраструктури, а також ресурси на її утримання та розвиток перейшли в громади, де ці об’єкти розташовані.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час публічного обговорення: «Культура в умовах децентралізації. Нові райони», організованого Українським кризовим медіа-центром в рамках Програми USAID DOBRE.

«Усі культурні об’єкти знаходяться в тій чи іншій громаді. Але лише наявність об’єкту культури в селі чи місті ще не означає розвиток там культури, особливо коли сама громада не має на це потрібних повноважень і достатньо грошей, а також кваліфікованих людей. Для справжнього розвитку культури потрібна місцева ініціатива, стимули для жителів сіл та міст підтримувати і розвивати культуру та традиції. Ніхто краще самих громад цих стимулів і можливостей не створить. Саме тому максимум повноважень і ресурсів з розвитку культури на місцевому рівні треба передати громадам. Це і передбачають проекти законодавчих змін, прийняття яких очікуємо в найближчі два місяці. Водночас Міністерство культури має отримати дієві інструменти для реалізації державної політики у сфері культури, в тому числі і через місцеві державні адміністрації», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, майже всі об’єкти культури, управління якими здійснюється з рівня району, не перебувають у власності районів чи держави, вони у спільній власності територіальних громад району. Отже громади і надалі мають отримати пріоритетне право вирішувати, що робити з цією інфраструктурою, нести відповідальність за надання культурних послуг.

Заступник Міністра вважає, що однією з перспектив розвитку об’єктів культури може стати ініціатива Мінкультури щодо створення мережі сучасних Центрів культурних послуг в кожній громаді – щось на зразок Центрів надання адміністративних послуг, які вже довели свою ефективність.

«Зараз об’єкти сфери культури часто використовуються неефективно, недостатньо фінансуються. А коли в кожній громаді буде центр, який організовуватиме культурне життя громади, від якого будуватиметься уся мережа закладів культури, тоді місцева влада і жителі громади бачитимуть, які об’єкти і де потрібні, цільове призначення яких треба змінити, а які взагалі перепрофілювати. Отже і гроші використовуватимуться ефективніше, і послуги стануть якіснішими. Але це вже наступний крок. Зараз головне, щоб максимум повноважень і ресурсів, які дозволять розвивати культуру і традиції на місцях, перейшли в громади», - сказав В’ячеслав Негода.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь