A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малинська сільська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Вітаємо вас з Днем Конституції України!

Дата: 28.06.2022 08:00
Кількість переглядів: 300

Шановні жителі Малинської громади!

Вітаємо вас з 26 річницею  Конституції України!

Конституція України – це головний оберіг державності й демократії, гарант соборності нашої країни. Її прийняття назавжди закарбувало бажання українців жити у власній незалежній державі. Конституцією України утверджені головні цінності нашого народу – людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканність та безпека. Будуючи майбутнє нашої Батьківщини, ми маємо пам’ятати про це.

Варто зазначити, що першою європейською конституцією в сучасному її розумінні правомірно вважають укладений 1710 року «Договір та встановлення прав і вольностей Вiйська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим вiйськом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за Вiйськовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені найяснішим гетьманом урочистою присягою». Цей договір, написаний під значним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму, називають Конституцією Пилипа Орлика. Нею він зобов'язався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне відокремлення України від московії у разі здобуття влади в Україні.

Московія вже тоді намагалася переконати увесь світ, що України як держави ніколи не існувало. Але уже в Конституції Пилипа Орлика було передбачено створення першої в Європі моделі вільної, незалежної держави, прописано поняття «вільного народу», основи демократії та правосуддя, антикорупційні та соціальні засади. Поки в московії по-холопськи поклонялись царю, Україна уже на початку XVIII століття намагалася закласти основи суверенної, вільної та цивілізованої країни.

Московська влада завжди робила і робить спроби присвоїти українську історію, поцупити наші надбання. Тоталітарному режиму з імперськими замашками це потрібно, аби за власної неспроможності створити щось гідне і цивілізоване, виглядати хоча б якоюсь мірою пристойним суб'єктом на міжнародній арені, безпідставно зазіхаючи на місце серед цивілізованих держав світу.

У нашій сьогоднішній реальності суспільству важливо розуміти, що змiст положень Конституції України  стосуються не лише прав, а й обов'язку громадян щодо захисту Вітчизни, шанування державних символів, захисту суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки, зокрема визначених у статтях 17, 65 Основного Закону.

Також цікавим фактом є те, що Венеціанською комісією Конституція України 1996 року була визнана однією з найдемократичніших в Європі. Особливо це стосується прав, свобод та обов'язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

Нехай же в день національного свята – Дня Конституції – в кожного з нас міцніє почуття гордості за свою країну, за її Головний Закон, що гарантує втілення мрій і сподівань на краще й щасливе життя у власній державі. Україна розпочинається з кожного з нас.  І нам під силу захистити та зберегти наш головний документ – Конституцію України, і ніякий ворог не стане нам на заваді розвитку суспільства, в якому будуть створені умови для всебічного розвитку кожної людини, де панує демократія, право, закон і справедливість – все те, що декларує і гарантує нам Основний Закон країни.

Бажаємо вам взаєморозуміння, достатку, благополуччя, спокою та миру. Нехай принципи Конституції стануть реаліями нашого сьогодення.

 

Виконавчий комітет Малинської сільської ради

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь