A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малинська сільська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Активні жителі села Бронне Рівненської області змогли об’єднатись задля спільної справи

Дата: 07.09.2022 09:25
Кількість переглядів: 1159

Волонтерство у Рівненській області

Про волонтерський рух в Україні сьогодні із захопленням говорять у багатьох країнах світу, називаючи це явище унікальним. У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, створив безліч груп людей, готових взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

Не змогли стояти осторонь та чекати приходу «руского міра» і жителі села Бронне Рівненської області. З перших днів повномасштабної війни, трохи оговтавшись від страшних подій, село об’єднало свої сили та по сьогоднішній день активно, не покладаючи рук, працює. Це не великий населений пункт, всього 859 осіб, але місцева активістка, завідувачка публічно-шкільної бібліотеки Людмила Чміль змогла об’єднати та долучити до волонтерської роботи активних та не байдужих до майбутнього Батьківщини жителів цього прекрасного населеного пункту. На базі закладу створено пункт збору та видачі гуманітарної допомоги.

Чим тільки не займаються місцеві жителі аби допомогти та підтримати наші Збройні Сили України, тих хто воює на фронті та хто постраждав від тяжких наслідків війни. Місцеві волонтери готують вареники, налисники, пироги, тушкованки, печуть хліб та інші смаколики.

Коли настало літо та підвищена температура повітря стала перешкодою для доставки тушкованок та каші з м’ясом, господині вигадали нову справу – стали готувати суп «Газова атака». Це готові та сушені продукти для швидкого приготування горохового супу.

А ще господині виготовляють лікарські чаї з рослин і ягід, консервують огірки та помідори.

Аби не тільки нагодувати захисників але й морально підтримати, кожне відправлення прикрашаються патріотичними наліпками, дитячими малюнками та написами зі словами підтримки.

Всю приготовану їжу разом з іншими зібраними продуктами та речами відправляють на фронт, інколи навіть у найвіддаленіші пункти, де тривають бойові дії. Для своєчасної доставки волонтерської допомоги налагоджені зв’язки з релігійними громадами, які займаються перевезенням зібраної продукції та речей, найчастіше співпрацюють з військовим капеланом, отцем Назарієм  Момотюком. Варто зауважити, що пані Людмила створила і веде сільський Viber-чат та координує волонтерську роботу, займається логістикою гуманітарної допомоги.

Ще однією корисною для ЗСУ справою, якою тут займаються –  заготівля стрічок для маскувальних сіток, які передаються у волонтерські штаби міста Березне та міста Рівне. Також тут виготовляли бинти – різали, стерилізували, скручували та упаковували.

Допомагають тут не лише захисникам. Люди, які втікаючи від страшних обстрілів та знайшли прихисток в цьому прекрасному селі, теж отримують підтримку та допомогу від громади. Тут вони отримують гуманітарну допомогу (продукти харчування, предмети гігієни, одяг). Приємно відзначити, що ці люди звертаються сюди не лише щоб отримати допомогу, часто буває що вони й самі долучаються до волонтерської діяльності та працюють на рівні з місцевими жителями. Також для них тут створено гуманітарний пункт з одягом, де завжди можна прийти та відібрати собі необхідні речі.

Приємно відзначити, що на Великодні свята місцеві жителі вирішили підтримати переміщених осіб та подарували їм частинку свята – Великодні набори, які складались з паски, фарбованих яєць, яблук, чаю, цукерок, круп, олії та Кагору.

Сільська бібліотека під час війни стала не лише своєрідним волонтерським осередком, але й пунктом інформаційно-адміністративної допомоги для внутрішньо переміщених осіб, що проживають на території села. Тут вже багато ВПО отримали допомогу через «Дію», подати заявку на грошову допомогу у рамках програми  «єПідтримка».

На базі бібліотеки відбуваються різного роду зустрічі. Нещодавно тут була організована зустріч внутрішньо переміщених осіб та мобільної бригади Всеукраїнської фундації громадського здоров'я, міжнародної організації UNICEF. Це була не просто зустріч, цей захід мав консультативний, юридичний та психологічний характер.

Наполеглива та віддана праця місцевих трудівників-волонтерів не залишається без уваги, адже у всіх населених пунктах громади об’єднуються свідомі жителі та активно займаються волонтерством, але лише в селі Бронне робота волонтерського пункту «кипить» не зупиняючись! Нещодавно, найактивнішим волонтерам села були вручені грамоти за волонтерську діяльність, активну громадську позицію та з нагоди 31-ї річниці незалежності України.

Також хочеться відзначити благодійний захід «Разом до перемоги», який нещодавно відбувся в селі. Місцеві жителі добряче потрудились та влаштували чудовий ярмарок, аби зібрати кошти для місцевих, які воюють за нашу незалежність. Результат заходу – море отриманих позитивних емоцій та зібрані 37 тисяч гривень! Такі справи показують щирість та відданість тутешніх жителів, їх бажання швидше наблизити  нашу довгоочікувану перемогу.

Головною нагородою за працю є регулярні телефонні дзвінки та повідомлення від захисників, де вони завжди дякують та радіють тому, що в них є такий надійний тил. Пані Людмила у свою чергу звітує у чат про те, що все надійшло до пункту призначення, ділиться отриманими фото та відео, щоб трудівники-волонтери пораділи та надихнулись на подальшу працю.

Попри всі труднощі, волонтерська діяльність дарує сили, щоб робити ще більше на благо інших.  З нами Бог, тому ми переможемо! Разом ми СИЛА!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь