Малинська сільська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Жителі Рівненщини можуть безкоштовно здати тести на ВІЛ та гепатит С

Дата: 23.11.2020 12:05
Кількість переглядів: 245

З 20 до 27 листопада Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я закликають українців протестуватися на ВІЛ та гепатит С. Дана ініціатива відбувається у рамках Європейського тижня тестування.

Так у 17 регіонах можна безкоштовно перевіритися на ВІЛ та вірусний гепатит С. Зокрема, з 20 по 27 листопада працюватимуть пункти тестування у Рівненській, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській та Чернівецькій областях. Їх адреси та час роботи можна знайти на сайтах і ФБ-сторінках регіональних центрів громадського здоров’я.

Майже мільйон українців не знають, що мають у своєму організмі вірус гепатиту С. Ще 60 000 — не знають про свій ВІЛ-позитивний статус.

Завдання Європейського тижня тестування — нагадати людям про захворювання на ВІЛ та вірусні гепатити. І найдієвішим інструментом боротьби з цими захворюваннями є тестування.

Вчасне виявлення вірусів в організмі гарантує найменшу шкоду вашому здоров’ю. Адже чим раніше вірус знайдено, тим швидше людина потрапляє під медичний нагляд і розпочинає лікування.

Наразі повністю вилікуватися від ВІЛ неможливо. Натомість сучасна антиретровірусна терапія гарантує повноцінне та здорове життя усім людям, що мають ВІЛ.

Гепатиту С можна позбутися повністю за 3 або 6 місяців. Держава закуповує якісні та безпечні ліки, які може отримати кожен хворий на гепатит С. Цього року в Україні є 29 815 курсів для лікування від вірусного гепатиту С. Тобто держава може вилікувати майже 30 000 українців безкоштовно.

Зробити швидкий тест на ВІЛ та вірусні гепатити можна:

  • у свого сімейного лікаря;
  • у найближчому Центрі СНІДу;
  • у неурядових організаціях;
  • у лабораторіях, що є на мапі Центру громадського здоров’я України.

Знайти найближчий зручний пункт тестування можна за посиланням.

Довідково. Європейський тиждень тестування було запроваджено у 2013 році. Мета ініціативи — збільшити кількість тестування на ВІЛ та вірусні гепатити й підвищити обізнаність людей про переваги раннього тестування на ці захворювання.

Уже восьмий рік поспіль тиждень тестування відбувається у країнах Європи. Шостий рік — до ініціативи, крім тестування на ВІЛ, включено тестування на вірусні гепатити В та С. Другий рік поспіль Європейський тиждень тестування проходить двічі на рік — у травні та листопаді.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь