A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малинська сільська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Якщо маєте податковий борг, Вам можуть обмежити виїзд за кордон

Дата: 17.11.2021 14:16
Кількість переглядів: 181

Фото без опису

На Рівненщині чимало суб’єктів господарювання та громадян мають заборгованість перед бюджетом зі сплати податків, зборів та платежів, що контролюються податковими органами. Зокрема, юридичні особи боргують бюджету 524,0 млн грн, а фізичні особи – 134,6 млн гривень.

Як наголошує заступник начальника Головного управління ДПС у Рівненській області Владислав Грабовий, наявність податкового боргу  призводить до негативних наслідків не тільки для державної казни, а й для самого платника. Але не всі платники податків усвідомлюють,  або хоча б знають про наслідки такої заборгованості. Відносно боржників податківцями можуть вживатись відповідні заходи, серед яких надсилання податкових вимог, опис майна у податкову заставу, реєстрація податкової застави в державних реєстрах тощо.

На жаль, податковий борг тягне за собою не лише грошові втрати. Фізичні особи або посадові особи юрособи-боржника (директор, головний бухгалтер) можуть отримати ще й заборону на виїзд за межі України. Адже, використовуючи своє право, податкові органи звертаються до органів державної виконавчої служби з ініціативою обмеження в судовому порядку у виїзді боржників за кордон.

Так, Законом України «Про  порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» встановлено, що громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, зокрема якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому

виконанню в порядку, встановленому законом, до виконання  зобов’язань. Примусове виконання рішень  судів в Україні покладається на  державну виконавчу службу.

Це означає, що податковий борг може привести до заборони на виїзд тоді, коли документи про його стягнення потрапили до державного виконавця. Підставами для цього є:

- судове рішення, що набуло чинності, про стягнення податкового боргу стосовно фізичної особи/ФОП/юридичної особи та його не виконали добровільно;

- ФОП/фізична особа не сплатили (посадова особа юридичної особи не здійснили дій для сплати) недоїмку з ЄСВ відповідно до вимоги протягом 10 днів з моменту її отримання.

Податківці наголошують, що головна мета Служби - не просто стягнути наявний податковий борг чи обмежити виїзд боржника за кордон, а, насамперед, упередити появу боргу шляхом стимулювання платників податків до самостійної сплати зобов’язань. А перевірити інформацію про наявність чи відсутність податкової заборгованості кожен може самостійно в електронному кабінеті платника на вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua/).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь