A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малинська сільська територіальна громада
Рівненська область, Рівненський район

Інформація щодо поліомієліту

Дата: 28.12.2021 15:39
Кількість переглядів: 584

Ліків проти хвороби не існує.

Поліомієліт (поліо) — гостра інфекційна хвороба. Вона може загрожувати невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин усім невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям.

Поліовірус поширюється непомітно і швидко через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив дихальні м’язи.

Нагадаємо, на  початку жовтня на цю інфекційну недугу захворіла півторарічна дитина на Рівненщині. Згодом хворобу виявили у 12-річної дівчинки на Закарпатті. Дітей паралізувало. В обох випадках батьки відмовились від щеплень через релігійні переконання.

Випадки паралічу внаслідок інфікування поліомієлітом в Україні виявили вперше за 15 років..

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми: в більшості випадках хвороба спершу протікає непомітно, що погіршує шанси хворого на одужання, потім з’являються ознаки, які носять різний характер, що залежить від форми вірусу. Інкубаційний період хвороби становить 2–35 діб, частіше 7–14 діб.

Ліків проти хвороби не існує. Єдиним захистом є вакцинація. В Україні вакцину від поліомієліту можна отримати у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Якщо у вашої дитини пропущене щеплення, будь ласка, негайно зверніться до педіатра чи сімейного лікаря. Разом із ним складіть графік вакцинації та надолужте ті дози, що пропустили.

Де, коли та кому варто вакцинуватися?

Вакцинувати від поліомієліту потрібно з народження малюка. Щеплення обов’язково потрібно проводити комплексно, не пропускаючи жодного для збільшення резистентності організму до хвороби.

  • 1 доза — 2 місяць життя дитини.
  • 2 доза — 4 місяць.
  • 3 доза — 6 місяць.
  • 4 доза — 18 місяць.
  • 5 доза — 6 років.
  • 6 доза — 14 років.

Безкоштовна вакцинація проти поліомієліту проводиться у вашого сімейного лікаря чи педіатра в державних медичних закладах, а також приватних, що уклали договори із Національною службою здоров’я України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь