Зберегти вирощений урожай – обов’язок кожного!
У розпалі жнива – відповідальний період в житті хліборобів. Щоб вони пройшли без втрат, нагадуємо керівникам сільськогосподарських підприємств, що під час косовиці необхідно подбати про здійснення протипожежних заходів. Важливу роль у цьому відіграє протипожежний захист. Бо ж значно легше запобігти пожежі, ніж потім ціною великих зусиль відвоювати вирощене. Потрібно зробити все для того, щоб над жнивним полем не вирувало згубне полум’я.
Відповідальність за дотримання заходів пожежної безпеки при збиранні врожаю несуть керівники сільськогосподарських підприємств.
Від того, як в господарстві подбали про стан техніки, що використовується на жнивах, та як підготували поля, у великій мірі залежить захист врожаю від пожеж.
Прорахунків при підготовці до хлібозбирання не повинно бути!
З метою недопущення пожеж у період збирання врожаю нагадуємо правила пожежної безпеки, яких необхідно дотримуватися кожному:
- хлібні масиви необхідно обкосити захисною смугою шириною не менше 4 метрів, розбити на ділянки площею не більше 50 гектарів;
- на площі понад 25 гектарів, де збирається врожай, необхідно мати трактор з плугом на випадок пожежі;
- на період жнив забороняється спалювання стерні, пожнивних залишків та розведення багать;
- площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 м2, протипожежні проміжки між ними мають бути не менше 20 м, відстань від скирт до лінії електропередач – 15 м, до доріг – 20 м, до будівель та споруд – 50 м;
- скирти на відстані 5 метрів від основи повинні бути оборані захисними смугами шириною не менше 4 метрів.
Окремі вимоги стоять перед керівниками господарств щодо виконання заходів зі збереження врожаю від пожеж.
Місця зберігання нового врожаю необхідно привести в належний протипожежний стан, забезпечити необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння та запасами води.
Для того, щоб уникнути пожежі на хлібних нивах, всі, хто бере участь у жнивах, повинні добре знати правила пожежної безпеки, суворо дотримуватись їх та не дозволяти дітям гратися поблизу хлібних масивів, а також скирт соломи.